Konus Konex d.o.o.

Marko Grilj, 07. 01. 2021

V podjetju Konus Konex smo se srečevali z velikim problemom dotrajanosti in dobavljivosti mehanskih in elektro rezervnih delov na naši igelni liniji (pri nas ima oznako “A” linija). “A” linija je sestavljena iz karde, polagalca in petih igelnih strojev.

Ker smo imeli največje problem na iglenih strojih smo se odločili za popolno elektronsko prenovo teh strojev. Isto kot za prenovo linij v celotnem podjetju smo tudi tu izbrali za izvajalca podjetje KTI. Za opremo za krmiljenje in prikaz je bil izbran Siemens, za motorje z reduktorji in frekvenčniki Lenze ter za protokol komunikacije Profinet.

Zaradi starosti “A” linije (letnik 1980 in 1986, polagalec letnik 2014) nismo zamenjali le planetarnih gonil z AC motorji s frekvečniki, ampak smo se odločili da zamenjamo vse elektro omare, naredimo novo kontrolno enoto in celoten program za “A” linijo napišemo na novo. To smo zaupali podjetju KTI, ki se je zadeve lotilo na strokoven način in jo tudi speljalo po naših načrtih in pričakovanjih.

Nova elektronika in na novo napisan program sta omogočila tudi dodatne prednosti, kot je shranjevanje receptur, s čimer smo pridobili na ponovljivosti izdelave. Zaradi tega in na novo razvitih pripomočkov, kot je npr. pregled obremenitev delovanja posameznega stroja, smo za 10-15% dvignili produktivnosti in hkrati poboljšali kakovost. Usposabljanje novih ljudi na “A” liniji sedaj traja le polovico časa, saj je uporabniški vmesnik zelo poenostavljen. Poleg tega smo za več kot 80% zmanjšali elektro zastoje, ki so bili posledica uporabe stare opreme.

Zaradi zelo dobrih izkušenj smo se po igelnih strojih odločili elektro prenoviti celotno “A” linijo. Izpustili smo le polagalec, ki je bil star le 6 let in z njim ni bilo problemov.

Marko Grilj, prokurist

Konex d.o.o.